2023 Legjobb filmjei
2024. február 18. írta: henisz

2023 Legjobb filmjei

2023_legjobb_filmek_jpg.jpgKicsit megkésve - de remélem nem elkésve - hoztam Nektek egy kis összefoglalót, hogy 2023-ban mely filmeknek jutott hely kőkemény kritikus szívemben. Sajnos közel sem sikerült annyi filmet megnéznem, mint amit az év elején elterveztem, így “csak” 10 alkotás került a kis toplistámba. Ez a felsorolás erősen szubjektív, így nem biztos, hogy a Te kedvencedet tartalmazni fogja, de remélem azért sikerül olyan alkotásokat is ajánlanom, amit még esetleg nem láttál.

10. Dungeons & Dragons: Betyárbecsület - Megnézheted a SkyShowtime-on!
Éveket kellett várni erre a jó kis fantasy kalandra, de megérte mivel egy látványos és vicces kalandnak lehetünk részesei. Rengeteg inside joke és kikacsintás van a szerepjáték felé, amiken jókat lehet derülni.


9. A Fabelman család - Megnézheted az Amazon Prime-on!
Steven Spielberg egy teljesen hétköznapi család életét viszi vászonra - a karakterek természetesen életrajzi ihletésűek - nagyszerű színészekkel. Egyszerűságe és letisztultsága ellenére mindvégig érdekes marad, és talán nem lesz az évezred filmje, de mindenképpen maradandó élményt hagy maga után.


8. Megfojtott virágok - Megnézheted az Apple TV +-on
Megfojtott virágok megtörtént eseményeket dolgoz fel: a múlt század húszas éveiben Oklahoma államban sorra ölték meg az oszázs indián törzs tagjait, mert a földjükön olajat találtak, így mérhetetlen vagyon tulajdonosai lettek. A „thrillerbe hajló western” főszereplői Scorsese két régi kedvence, Leonardo DiCaprio és Robert De Niro. A film 3,5 órás hossza ellenére egy percig sem unalmas, végig leköti a néző figyelmét. A Megfojtott virágok a fantasztikus színészi játék mellett, egy olyan történetet tár elénk, mely az emberi lélek sötét sötét bugyraiba kalauzol Minket.


7. Elemi - Megnézheted a Disney +-on!
Pixar legújabb alkotása nem hazudtolja meg önmagát, pazar látvánnyal és szívmelengető történettel örvendezteti meg a nézőket, ahol a végén zsebkendők is előkerülhetnek.


6. Air - Harc a legendáért - Megnézheted a Amazon Prime-on!
Ben Affleck
már rendezőként is bebizonyította, hogy nagyon tehetséges filmes. Air című filmjében fantasztikus szereplőgárdával (Matt Damon, Ben Affleck, Viola Davis, Jason Bateman, Marlon Wayans) a sporttörténet egy különlegesen izgalmas, azóta is nagy hatású epizódját eleveníti fel. A remek történet és nagyszerű színészek mellett, nem lehet elmenni szó nélkül a film soundtrackje mellett. Az Air szerves részét képező dallamok, mind egytől-egyig a 80-as évek ikonikus slágerei, melyet itt tudsz meghallgatni.


5. Tini NIndzsa Teknőcök: Mutáns káosz - Megnézheted a SkyShowtime-on!
Az elmúlt voltak próbálkozások a Tini Nindzsa Teknőcök nagyvászonra való adaptálásában, de nem igazán jártak sikerrel. Viszont a Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz egy igazán izgalmas és vizuálisan is magával ragadó alkotás lett. Számomra az volt az év egyik legkedvesebb, legszívmelengetőbb filmje. Bátran ajánlom a megtekintését, mind kicsiknek (10 év felett) , mind nagyoknak.


4. A Galaxis őrzői 3. - Megnézheted a Disney +-on!
A Galaxis őrzői 3. méltó búcsú az MCU legendás hőseitől. Ennél  szebben, jobban és elegánsabban nem is lehetett volna lezárni ezt az egy évtizeden átívelő kalandot. Az biztos, hogy ezután nagyon oda kell tennie magát a Marvel-nek, hogy betöltse azt az űrt, amit kedvenc Sfejeink hagytak maguk után. A Galaxis őrzői 3. zenéjét itt meghallgathatod.


3. Barbie - Megnézheted az HBO Max-on!
A Barbie elég rögösen kezdte az útját, mivel Christopher Nolan Oppenheimer című gigaprodukciójával egy napon mutatták be. Rengeteg mém született Barbenheimer címmel, ami mind két film népszerűségét felkorbácsolta. Nálam a Barbie került ki győztesen, mivel számomra sokkal jobban befogadható volt, mint az Oppenheimer. A Barbie egy igazán szórakoztató film, nagyszerű dramaturgiával, társadalomkritikával és fenomenális színészekkel. 


2. Pókember: A pókverzumon át - Megnézheted az HBO Max-on!
Pókverzumon át egy filmtörténileg jelentős és maradandó alkotás, ami új dimenziókat nyit meg az eddigi Pókember történetek után. Pókverzumon át a maga 140 percével - hiába hangzik hosszúnak - mégis rövidnek bizonyul, mivel annyi információt kapunk a 2,5 óra alatt, amin még napok múlva is gondolkozhatunk és elméleteket szövögethetünk, amíg várunk a 2024-ben bemutatásra kerülő 3. részre.


1. Babylon - Megnézheted a Amazon Prime-on!
Damien Chazelle legújabb filmje a Babylon egyszerre emel fel és taszít a mélybe.Minden egyes képkockája tisztelgés a mozgókép előtt és egyben ítélet is Hollywood felett. Őrült tempóban kalauzolja el a nézőt az 1920-30-as évek Hollywoodjába, ahol a drogok, az orgiák és a hedonista élvezetek alkották a sztárok mindennapjait. Majd lassít egy picit, és megmutatja mi van a csillogáson és sikeren túl, hogy emelkednek fel és tűnnek el az egykori hollywoodi nagyágyúk. Ezen az alkotáson nagyon jól látszik, hogy Chazelle mennyit fejlődött az évek során a történetmesélés és a karakterábrázolás terén, viszont kicsit vissza is tért a gyökerekhez, mivel a Babylonban ismét éreztem azt a nyers erőt, amit első flmjében a Whiplashban.


Forrás és fotó: UIP-Duna Film, InterCom, Fórum Hungary

Szerző: Illés Heni
2024. január 26., péntek


A bejegyzés trackback címe:

https://movieaddicted.blog.hu/api/trackback/id/tr1618328227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása