Ezeket a filmeket ne hagy ki szeptemberben!
2023. szeptember 21. írta: henisz

Ezeket a filmeket ne hagy ki szeptemberben!

felaldozhatok_4_cover.jpgVégetért a nyár, de nem kell csüggednünk, mert szeptemberben is nagyszerű filmek érkeznek a mozikba és a streaming platformokra.

A kis hableány
Bemutató: 2023. szeptember 6. Disney+
Rob Marshall, A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken és a Mary Poppins visszatér rendezője képzelte újra vászonra a Walt Disney Pictures Oscar®-díjas animációs klasszikusát. A kis hableány Arielről szól, a szép és uszonyraesett fiatal sellőről, aki szomjazza a kalandokat. Triton király legkisebb és legszófogadatlanabb lányaként minden álma, hogy megismerje a tengeren kívüli világot; s mikor egy napon a felszínre merészkedik, szerelembe esik a sármos Eric herceggel. Noha a hableányoknak tiltott dolog az emberekkel kapcsolatba lépni, Ariel kénytelen követni a szíve szavát. Alkut köt a gonosz tengeri boszorkánnyal, Ursulával, aminek folyományaként lehetősége nyílik a szárazföldi létre, ám egyúttal veszélybe is sodorja életét – és apja trónját.

Az apáca 2. - Már a mozikban!
Egy francia lelkész kegyetlen, megmagyarázhatatlan halált hal a saját templomában. A gondos nyomozás kideríti, hogy nem az övé az egyetlen különös haláleset. Valami elindult kelet felől, és egymás után szedi áldozatait.
Csak egy valaki van, aki szembenézett már egy ilyen erejű démonnal: az ártatlan, fiatal apáca, Irene nővér (Taissa Farmiga). A nagyhatalmú egyház ezért újból őt szemeli ki arra a lehetetlen feladatra, hogy harcba szálljon a démonnal. Aki nem más, mint a nővér régi ellensége, a pokol követe, Valak. Egy bentlakásos leányiskola ódon falai között találkoznak: a lányok és nevelőik mind a démon túszai és lehetséges áldozatai. Nem tudni, kit száll meg. Nem tudni, kit fog megkínozni. Irene retteg, de nem kételkedik benne, hogy meg kell próbálnia legyőzni a legyőzhetetlent. A Démonok között-univerzum része ez a film is, amely egyben a 2018-as meglepetéssiker folytatása: látványban, izgalomban és meglepetésekben is felülmúlja elődjét.

Elemi
Bemutató: 2023. szeptember 13. Disney+
A Disney és a Pixar új filmje, az ELEMI egy olyan városban játszódik, ahol egymás mellett élnek a tűz-, víz-, föld- és levegőlakók. Parázs, a talpraesett, gyors észjárású és tüzes fiatal nő, illetve Örvény, a mókás, életvidám, laza srác találkozása alapjaiban változatatja meg mindazt, amit az őket körülvevő világról hittek.

Szeánsz Velencében
Már a mozikban!
A kísérteties hangulatú, második világháború utáni Velencében Hercule Poirot borzongató rejtéllyel szembesül Mindenszentek napján. A munkától visszavonultan, önkéntes száműzetésben élő detektív vonakodva bár, de részt vesz egy szeánszon, amit egy bomladozó, szellemjárta palazzóban tartanak. Miután az egyik vendéget meggyilkolják, Poirot árnyak és titkok csalfa világában találja magát. A Szeánsz Velencében nyugtalanító természetfeletti thriller Agatha Christie Halloween és halál (másik ismert címén Ellopott gyilkosság) című regénye alapján az Oscar®-díjas Kenneth Branagh rendezésében és főszereplésével. Szereplőtársai Kyle Allen, Camille Cottin, Jamie Dornan, Tina Fey, Jude Hill, Ali Khan, Emma Laird, Kelly Reilly, Riccardo Scamarcio és az Oscar®-díjas Michelle Yeoh.

Kopogás a kunyhóban
Bemutató: 2023. szeptember 17. SkyShowtime
Shyamalan ezzel legújabb filmjére utal (Kopogás a kunyhóban), amelyben a szuperhősös produkciókból ismert expankrátor, Dave Bautista karaktere három társával rátör egy családra, azt mondva nekik, hogy egyiküket fel kell áldozniuk, különben eljön a végítélet.

Feáldozh4tók - Hamarosan a mozikban! - Szeptember 21.
Felszerelkezve minden fegyverrel, amire csak szert tudnak tenni és a hozzájuk kellő szakértelemmel, a Feláldozhatók az utolsó védelmi opció a világ számára; a csapat, akiket akkor hívnak, ha minden más kudarcot vall. Ám az új csapattagok, új harcmodorral és új stílussal, megmutatják, mit is jelent az, hogy újult erővel. Új nemzedék sztárjai csatlakoznak a világ legnagyobb akciócsillagaihoz egy adrenalinnal fűtött kalandban. A válogatott zsoldosok – Jason Statham, Dolph Lundgren, Randy Couture és Sylvester Stallone – ismét összeállnak, s most először velük tart Curtis “50 Cent” Jackson, Megan Fox, Tony Jaa, Iko Uwais, Jacob Scipio, Levy Tran és Andy Garcia.

Ahol a sötétség lakozik - Hamarosan a mozikban! - Szeptember 21.
Az Ahol a sötétség lakozik című film az indiai mitológia sötét démonjának történetére összpontosít. Az indiai származású filmrendező, Bishal Dutta lenyűgöző repertoárral büszkélkedhet, filmes teljesítményét közel két tucat nemzetközi filmfesztiválon ünnepelték. Az Egyesült Államokban élő filmrendező karrierjének újabb mérföldkövét jelentette az SXSW 2023-on debütáló játékfilmje, amelyről lelkes kritikákat és közönségdíjat kapott. Egy interjúban Bishal úgy nyilatkozott: "A horror a legkifejezőbb az összes műfaj közül". A film rendezőjeként és írójaként is többféle forrásból merített ihletet: az indián folklór elemeit, egy nagyapjától hallott kísértettörténetet és saját indián-amerikai származását is beemelte a film cselekményébe, hangulatába.

Kokainmedve
Bemutató: 2023. szeptember 24. SkyShowtime
Már most kultuszfilmként hivatkoznak a Kokainmedve című horror-vígjátékra, amelyben egy amerikai feketemedve elfogyaszt egy fék zsák fehér port, és ámokfutásba kezd. A történetet valós esemény ihlette: 1985-ben egy medve tényleg felfalta a drogcsempészek által repülőről ledobott kokaint. Szegény pára elpusztult túladagolásban, a filmben viszont továbbgondolták az alapesetet, és eljátszottak a gondolattal, mi lesz, ha a ragadozó a kokaintól csúcsfenevaddá változik, és mindenkit széttép, aki az útjába kerül.

Az alkotó - Hamarosan a mozikban! - Szeptember 28.
A jövőben háború dúl az emberek és a mesterséges intelligencia seregei között. Joshuát, a harcedzett, korábban a különleges erőknél szolgált ügynököt felesége eltűnése emészti, amikor azt a feladatot kapja, hogy derítse fel és ölje meg az Alkotót. Az Alkotó egy rejtőzködő, fejlett építész-MI, aminek újonnan kreált fegyvere képes lenne véget vetni a háborúnak – és az egész emberiség létezésének. Joshua válogatott csapatával az ellenséges vonalak mögé indul, az MI-uralta terület sötét mélyére… ahol felfedezi, hogy a világpusztító fegyver, amit meg kell semmisítenie, valójában egy gyermek formáját öltött mesterséges intelligencia. Gareth Edwards, a 2014-es Godzilla és a Zsivány Egyes rendezőjének nagyszabású, akciódús sci-fi thrillere szeptember 28-tól a mozikban!

Dungeons&Dragons : Betyárbecsület
Bemutató: 2023. szeptember 29. SkyShowtime
Sokkal több humor és kevesebb számítógépes trükk – ezek a célok lebegtek a Dungeons & Dragons: Betyárbecsület alkotóinak szeme előtt. A filmet a kritika egyöntetűen dicséri. A két rendező, John Francis Daley és Jonathan Goldstein megcsömörlöttek az effektusokkal teletömött, fapofa hősöket felvonultató fantasyktól és szuperhősös moziktól, és visszasírták gyerekkoruk nagy kalandfilmjeit, mint Az elveszett frigyláda fosztogatói, a Kincsvadászok vagy A herceg menyasszonya.

Hat hét
Bemutató: 2023. szeptember 23. HBO Max
A film főhőse az érettségi előtt álló, profi asztalitenisz karrierért küzdő Zsófi, aki nehéz anyagi körülmények között él labilis édesanyjával és húgával. Későn veszi észre, hogy terhes, és az életkörülményeiket figyelembe véve úgy dönt, hogy születendő gyermekét egy civil szervezet segítségével örökbe adja egy hosszú évek óta várakozó párnak. Zsófi határozott és kifejezetten felnőtt döntést hoz, de a szülése után jelentkező fizikai és érzelmi hullámvasútra nincsen felkészülve. A film az ő szemszögén keresztül követi végig a szülés utáni, az örökbeadó és örökbefogadó szülőknek egyaránt érzelmileg megterhelő hat hetes időszakot, amikor az életet adó anya még meggondolhatja magát.
Szakonyi Noémi Veronika érzékeny és mélyreható drámája a rangos szarajevói filmfesztivál versenyprogramjábandebütált, majd világszerte számos fesztiválon szerepelt sikerrel: a franciaországi Arras-ban a legjobb rendezés és a legjobb ifjúsági film díjával ismerték el, a történet főhősét alakító Román Katalin pedig a törökországi Boszporusz Filmfesztiválon – élete első nagyjátékfilm főszerepével – elnyerte a legjobb színésznő díját. Az 'A' kategóriás Tallinn Black Nights filmfesztiválon a Hat hét nyerte a Just Film versenyszekció nagydíját. A film magyarországi premierje a 2022-es miskolci CineFest Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol az erős nemzetközi mezőnyben a fesztivál nagydíját nyerte el. 2023 februárjában a legjobb film és a legjobb női főszereplő kategóriájában is elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját.

Forrás: Mozinet, UIP-Duna Film, Forum Hungary, HBO max, ADS filmek

A bejegyzés trackback címe:

https://movieaddicted.blog.hu/api/trackback/id/tr3618218651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2023.09.22. 20:40:58

Ez itt a B kategória, de hol vannak a jó filmek?
süti beállítások módosítása