Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Izgalmas kulisszatitkok derültek ki Az ördögűzőről
2023. július 26. írta: henisz

Izgalmas kulisszatitkok derültek ki Az ördögűzőről

cover_believer.jpgÖtven éve mutatták az Oscar-díjas Az ördögűzőt, amely mérföldkő a horrorfilmek történetében. Ősszel kerül a mozikba Az ördögűző: A hívő, a klasszikus történet folytatása, egyben az alkotók szándéka szerint egy trilógia kezdete. Jókor jelent meg tehát Nat Segaloff könyve, a The Exorcist Legacy: 50 Years of Fear (Az ördögűző öröksége: 50 év félelem), amely a szerző rendkívül alapos kutatómunkájának köszönhetően feltárja a film készítésének kulisszatitkait, és végigkíséri történetét napjainkig.

William Friedkin 1973-as filmje William Peter Blatty 1971-es bestselleréből készült, s a könyv óriási sikere nyomán még jóval a film előtt megdöbbentő pletykák keltek szárnyra Blattyről. Az egyik szerint azért volt olyan jártas az okkult tudományokban, mert házának alagsorában rendszeresen fekete miséket tartott barátai körében a Sátán tiszteletére. A másik pletyka úgy szólt, hogy azért ment világgá, mert a lánya megszállottan, szem nélkül született. (Itt nem nehéz felfedezni Roman Polanski 1968-as klasszikusa, az Oscar-díjas Rosemary gyermeke hatását, ahol a Sátán fia örökli apja ördögi szemeit.)  

A könyv azt is feltárja, hogy a felkért zeneszerző összeveszett a rendezővel, miután Friedkin arra kérte Bernard Herrmannt, aki az Aranypolgár és a Psycho zenéjét szerezte, hogy komponáljon neki jobb zenét, mint az Aranypolgárhoz (amelyet a filmtörténet tíz legfontosabb alkotása egyikeként tartanak számon). Herrmann Angliából Amerikába repült, megnézte az Az ördögűző első, nyers változatát. aztán megcsóválta a fejét. Tetszett volna jobb filmet csinálni, mint az Aranypolgár, mondta, és hazarepült.

Köztudott, hogy mindenki utálta Az ördögűző 1977-es, John Boorman által rendezett folytatását (Ördögűző: Az eretnek). Ám volt egy kivétel: Martin Scorsese, derül ki Segaloff könyvéből. Korunk egyik legnagyobb filmes alkotója azzal indokolta véleményét, hogy katolikus bűntudata miatt nagyon mélyen érintette a téma, és bár az első film is nagyon tetszett neki, az Eretnek még inkább megfogta, mert újabb barázdát szántott az ő bűntudatában.

Az új ördögűzős film egyik különlegessége, hogy Ellen Burstyn, aki Oscart kapott az eredeti alkotás főszerepéért, szintén szerepel benne. Az idén 91 éves színésznő elmondta Segaloffnak, hogy borzasztóan meglepődött, amikor David Gordon Green rendező megkereste, mert akkora gázsit ajánlott, ami több volt, mint amennyit egész életében keresett. Mivel a színésznő nem érzett túl sok kedvet a dologhoz, nemet mondott, erre Green lazán megduplázta az ajánlatot. Burstyn azt is kikötötte, hogy a produkció támogassa az Actors Studio mesterszakának tevékenységét, és ennek sem volt akadálya.

Az ördögűző: A hívő hazai bemutató: 2023. október 12.

Forrás és fotó: UIP-Duna Film
Előzetes itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://movieaddicted.blog.hu/api/trackback/id/tr1918179533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása