Flash - A Villám kritika
2023. június 15. írta: henisz

Flash - A Villám kritika

flash_a_villam_cover.pngA Flash - A villám egy eléggé hányatott sorsú film, mivel 2020-2021-ben a koronavírus járvány nehezítette meg a forgatást, utána pedig Ezra Miller botrányai miatt tolódott a bemutató 2023-ra. Természetesen mindezek ellenére lehetett volna akár a legjobb DC produkció is, mivel megvolt benne a potenciál, de sajnos nem lett. A legfőbb gond az, hogy a készítők (Andy Muschietti, Christina Hodson, Joby Harold) nem tudták eldönteni, hogy vígjátékot vagy inkább drámát szeretnének készíteni, így a végeredmény eléggé felemás lett. Vígjátéknak egy kicsit komoly, a drámai szálat pedig sajnos elviszik a poénok.

A alapanyag eléggé jó volt, mivel a 2011-es Villám-paradoxon (Flashpoint Paradox) képregényeket használta fel, melyben Barry Allen / A Villám (Ezra Miller) visszautazik az időben, hogy megakadályozza az anyja meggyilkolását. Ezzel azonban egy alternatív idősíkot hoz létre. Barry ebben az idősíkban, saját maga egyik változatának, a Michael Keaton-féle Batmannek, és egy alternatív metahumánnak, Supergirlnek (Sasha Calle) kéri a segítségét, hogy megakadályozzák  Zod tábornok tervét, és hogy visszajusson a saját idősíkjába.

Szóval adott volt egy érdekes történet, visszatérő szereplővel, egy nagyszerű színésszel a főszerepben, de még ezek ellenére sem sikerült egy tisztességes filmet összerakni. Még a főcím sem megy le, de már a néző arcára fagy a mosoly, mert a CGI és a látvány csapnivaló. 2023-ban ilyen bakit lőni - mikor jönnek a látványosabbnál látványosabb produkciók - egy elég nagy öngól. Mondjuk ezen még felül lehetne emelkedni, ha jó lenne a film tempója és nem pazarolnák el a színészeket. Michael Keaton Batman-je egy felüdülés a filmben és Ezra Millerrel tök jó kis párost - bocsánat triót -  alkotnak. Viszont mindkét színészben több van, mint amit kihoztak belőlük, és ez egy iszonyatos nagy pazarlás, hogy a rendező Andy Muschietti megelégedett ennyivel. Ezra Miller például egy nagyon jó drámai színész, akinek ezt az oldalát nem domborították ki a filmben, pedig adott volt hozzá a drámai alapszál is, helyette dupla szerepet játszik - a fiatal és a kicsit idősebb Barryt - ahol inkább a karakterek viccesebb oldalát helyezték előtérbe. Ez persze nem akkora gond, mivel Ezra Miller még így is simán elviszi a hátán a filmet, és valószínűleg még ennyire sem lenne nézhető, ha nem ő játszaná a főszerepeket. Aki viszont nagyon megsínylette: az Sasha Calle, aki Supergirlt alakítja, mivel neki egyáltalán nem sikerült karaktert írni. Látszik, hogy erőlködik szegény lány, de annyira felesleges és gyér a szerepe, hogy már mi szégyelljük magunkat miatta. 
flash_barryk.jpg
A legnagyobb szívfájdalmam viszont azt, hogy a vicces részek és a poénok nagyon jók benne, és ha kicsit még lazábbra eresztik a gyeplőt lehetett volna egy elég jó kis vígjáték belőle. Vannak benne kikacsintások régebbi DC filmekre, a fan-service-t is a csúcsra járatják és kapunk néhány eléggé hajmeresztő, de egyben vicces alternatív ötletet is. Viszont mindez nem működik rendesen sajnos, mivel túl komolyan veszi a magát a film, és erőlteti a drámai vonalat, ami nagyon gyenge és még Ezra Miller bánatos kiskutyanézése sem erősíti fel. 

Mindent összevetve azt gondolom, hogy a költségvetés nagy része elment Michael Keaton gázsijára és a Batmanes látványvilág megteremtésére, így nem maradt már pénz tisztességes forgatókönyvre és látványvilágra. Nagy kár a Flash - A villám című filmért, mivel tényleg volt benne potenciál és lehetett volna akár a DC ékköve is, de sajnos ebben a formában csak egy tucatfilm lett.

Hazai bemutató: 2023. június 15.
Forrás és fotó: InterCom
Olvasd el legújabb kritikánikat -> https://movieaddicted.blog.hu/tags/kritika

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movieaddicted.blog.hu/api/trackback/id/tr1018146918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.06.19. 10:06:25

Flashpoint paradoxon magtörténet(1) kis csavarral(2), #DCEU (3) ra szabva. Mindhárom simán működik, nem tudok rá haragudni, hiába divatos szidni, utálni nekem tetszett. Nejem nagy flash sorozat rajongó, neki is bejött a film. A cameok jók, easter eggek, fanservice mind a helyén. A gonosz felvezetése, sztorija picit kapkodó, de érteni így is azért.
süti beállítások módosítása