Ellenállhatatlan a Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz
2023. augusztus 01. írta: henisz

Ellenállhatatlan a Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz

tini_nindzsa_mutans_kaosz_jelentfoto.jpgA Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz a hatodik tininindzsás mozifilm a franchise négy évtizedes történetében, és a kritikusok egybehangzó véleménye szerint messze a legjobb. Az ítészek azt mondják, hogy a társadalmi elfogadásukért küzdő ifjú hüllők története még soha nem volt ilyen vicces, izgalmas ás vizuálisan magával ragadó. Ennek okát főként oda vezetik vissza, hogy a produkció sikeresen amalgámozta két kreatív erő energiáit. Animációs területen azok vetették be magukat, akik az Oscar-jelölt A Mitchellék a gépek ellen című abszurd humorral átitatott akcióvígjátékot követték el két éve, Jeff Rowe rendezővel az élen. Ebben egy tipikus amerikai diszfunkcionális család küzd a fellázadt robotok ellen, valójában azonban a gyerekek és szülők között törést okozó nemzedéki ellentétekkel gyűlik meg leginkább a bajuk. Az új nindzsák másik alkotói agytrösztje a Seth Rogen-Evan Goldberg páros, akik szintén verhetetlenek vígjátékban, mert náluk senki nem tudja szórakoztatóbban megénekelni a kamaszkor kínjait (Superbad – avagy miért ciki a szex). „Azt kell mondanom, hogy ez a teknőcös mozi ellenállhatatlan” – írja Pete Hammond a Deadline Hollywood Dailytől.

A kritikusok kiemelik, hogy a Mutáns káosz tényleg a tinik világát jeleníti meg tiniknek, miközben az érettebb korosztály sem unatkozik. „Ezek a teknőcök a közösségi médián nőttek fel, folyvást mémeket gyártanak és twerkelős videókat néznek a TikTokon. Van egy csomó jelenet, amelyek láttán komolyan olyan érzés fogott el, hogy megöregedtem és lejárt a szavatosságom” – írja Matt Rodriguez a Shakefire-től.

A RottenTomatoes kritikai portál kiemeli, hogy a régi rajongóknak ugyanúgy nagy örömet szerezhet az opusz, mint a beavatatlan nézőknek, vagyis az előbbi csoportba tartozó alkotók elérték kitűzött céljukat. Az RT-n 96 százalékon áll a film.

Ezúttal újradefiniálták a teknőcök mentorát, Szecska Mestert, a mutáns patkányt is. „Szecska most már nem az a hajlott korú, ősi szamurájtörténetekből szalajtott bölcs mester, mint az előző változatokban, hanem aggodalmaskodó helikopterszülő, aki mindent fölöslegesen túlgondol, mert traumatizálták az emberekről szerzett negatív tapasztalatai” – így Kristy Puchko a Mashable-től. Ugyancsak ő kiemeli, hogy a szélsebes akció közben a néző gyakran csak kapkodja a fejét, ezért előfordulhat, hogy elveszti a fonalat, de nincs ebben semmi átverés, hiszen a filmnek már a címében is korrekt módon ott szerepel a meghatározás: káosz.

A Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz további erényeként említik, hogy vizuálisan az underground képregények nyers és vibráló világára emlékeztet – merthogy annak idején így, papír alapon indult a páncélos igazságosztók karrierje. A film visszatér a klasszikus animáció látványához, elvetve a manapság divatos fotorealisztikus ábrázolást, amely bántóan valódinak ható univerzumot teremt, mintha nem az lenne a cél, hogy a nézőt sosem látott fantáziavilágba repítse.

Hazai bemutató: 2023. augusztus 10.
Forrás ás fotó: UIP-Duna Film

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movieaddicted.blog.hu/api/trackback/id/tr1618183835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.12.04. 10:32:52

Szokatalan, szórakoztató animáció bitang erős OST-tal, és egy marha jó Ice Cube-bal. Végre egy TNT film amiben nem a Zúzó az ellenfél. Erősen vígjátékra vették a figurát, az eredetsztorikat is, de nem baj, mert jól áll neki!

henisz 2023.12.04. 11:19:07

@doggfather: Nekem is nagyon tetszett, az év egyik legkellemesebb meglepetése volt. Benne lesz a legjobb filmes listában az tuti! :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2024.01.27. 10:47:46

@henisz: szerintem nekem is!
Ami durva, hogy jelenleg több az animációs a listán, mint az élő.
süti beállítások módosítása