It Ends With Us - Velünk véget ér kritika
2024. augusztus 17. írta: henisz

It Ends With Us - Velünk véget ér kritika

velunk_veget_er_cover.pngAz It Ends With Us - Velünk véget ér című film, Colleen Hoover írónő It Ends With Us - Velünk véget ér című nagy sikerű bestsellere alapján készült Blake Lively főszereplésével, Justin Baldoni rendezésében. A film a kapcsolaton belüli erőszak témáját illeszti be egy romantikus dráma köntösébe.

Az utóbbi időben a tengerentúli premier kapcsán, rengeteg botrány övezi a film készítőit és a forgatási körülményeket. Szárnyra keltek olyan pletykák, hogy Justin Baldoni rendező és egyben a film férfi főszereplője tiszteletlenül bánt Blake Lively színésznővel, aki a film producere is. Justin a színésznő külsejére tett megjegyzésekkel és az erőltetetten elnyújtott csókjelenetekkel okozott kellemetlen perceket Blakenek, illetve azzal, hogy eleinte nem vette kellően figyelembe Blake instrukcióit a forgatással kapcsolatban. (Végül Lively kapta az utolsó szót, és megnyerte a végső vágás jogát.) Továbbá az sem tesz jót a film körülötti felhajtásnak, hogy egyes fórumokon igazi lejárató kampányba kezdtek a főszereplőnő ellen, aki állítólag saját smink márkáját promózza a filmmel kapcsolatos eseményeken ahelyett, hogy a kapcsolati erőszak elleni intézkedésekre hívná fel a figyelmet, nem úgy, mint színésztársa. Baldoni áltólag különféle nőket védő szervezeteket is megkeresett, és komoly vitaesemények házigazdája volt.
itendswithus_jelenetfoto_3.jpg
A kémia a két főszereplő között valóban inkább feszült, mint szenvedélyes ez sajnos érződik a film egészén, és akár hányszor Blake arcát látjuk nagy totálban, azt olvashatjuk ki a szemeiből, hogy ő most legszívesebben valahol inkább máshol lenne, nem a forgatás díszletei között. Persze ez a diszkomfort érzet eredhet a témából adódó feszültségből is, de abban is lehet igazság, amit a film és a könyv rajongói állítanak a kettejük között nem éppen harmonikus viszonyról.

A történet szerint Brooklynban járunk, ahol Lily Bloom (Blake Lively) túl van egy nehéz gyermekkoron, és éppen egy új fejezetet szeretne nyitni az életében. Saját virágboltjának megnyitását tervezgeti, amikor egy furcsa idegen Ryle Kincaid (Justin Baldoni) sodródik az életébe, és a véletlen találkozás tovább szövődik köztük románca. A továbbiakban két fiatal és sikeres embert látunk, akik látszólag imádják egymást és megvan mindenük, amit csak kívánhatnak. A felszín alatt azonban ennél összetettebb erők munkálkodnak, ugyanis mindkettejük múltja tartogat bőven olyan negatív eseményeket, amik hatására megváltozik a jelenkori életük. Van, aki rossz irányba fejlődik és van, aki erőt merít a gyermekkorából és kitartással ötvözi azt és ezáltal nem adja fel a saját elveit. Lilyt tehetős barátok és barátnők segítik útja egyengetésében, eközben édesanyja múltbéli rossz döntéseinek árnyéka kíséri őt és elbizonytalanítja jelenkori döntéseit illetően és akár determinalhatja sorsát a párkapcsolatban. Kérdés hogy mennyire ismeri fel ,hogy az élete és annak minden értékessége már csakis a saját kezében van. 

Colleen Hoover írónő, így fogalmaz a könyve kapcsán: „Régebben mindig azt mondtam, hogy kizárólag mások szórakoztatására írok nem azért, hogy oktassam győzködjem, vagy tájékoztassam az olvasóimat. Ez a könyv más. Ez a könyv nem jelentett számomra szórakozást. Soha életemben nem írtam még ilyen keservesen. Azt akartam, hogy a könyvem többé-kevésbé azt a helyzetet mutassa be, amibe anyám került- és amiben sok nő találja magát.”
itendswithus_jelenetfoto.jpgAz írónő a saját gyermekkorában átélt traumák hatására írta meg a könyvet, illetve az anyjának erős személyiségéből vette az inspirációt. Amikor a kamasz Lily életét mutatja be, konkrét jeleneteket elevenített fel saját életéből, azokat a szörnyű emlékeket, amikor apja bántalmazta a saját otthonukban édesanyját és mindezeknek ő fiatal lánykét szemtanúja volt. A könyv olvasói is elégedettek lehetnek a történetvezetéssel, pár apróbb jelenet kihagyásától eltekintve, minden fontosabb könyvbéli történés kifejtésre került.

Persze lehet némi hiányérzetünk, hiszen a könyv azért jóval komplexebb képet ad Lilly gyermekkoráról, az első szerelméről Atlasról, és a már felnőtt Lily életében történő szárnypróbálgatásokról, a sikereinek megéléséről. Mindentől függetlenül kellenek az ilyen filmek, hiszen nagyon kevés olyan hollywoodi produkció születik manapság, amiben nyíltan megjelenítenek családi traumákat és a kapcsolati erőszak lelki hatásait mutatják be.

Az It Ends With Us - Velünk véget ér egy tisztességesen összerakott film, ami itt ott megidézi a 2000-es évek elején bemutatott sikerfilmjeinek hangulatát a nagyvárosi közeggel, a baráti összetartozás fontosságának bemutatásával és egy minimális burzsujkodással.

Szerző: Árvai Fanni

Hazai bemutató: 2024. augusztus 15.
Forrás és fotó: InterCom

A bejegyzés trackback címe:

https://movieaddicted.blog.hu/api/trackback/id/tr8218468617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása