Challengers kritika
2024. május 13. írta: henisz

Challengers kritika

challengers_cover.pngSzerelmi háromszög a tenisz bűvöletében, avagy valóban Zendaya lenne a világ legrosszabb embere?

A Zendaya által megformált teniszcsillag Tashi, és a két férfi közötti őrlődés, sokban hasonlít a Joachim Trier rendezésében készült 2021-es filmre, a mára már kultikusnak számító szerelmi háromszöget bemutató norvég drámára (A világ legrosszabb embere).Tashi nem Julie (Renate Reinsve), ugyanis egy percig sem tétovázik, ha döntéseket kell hoznia, egy határozott, magabiztos nő, aki minden téren uralja kapcsolatait.

Kétségtelen, hogy a Tashi Duncant megformáló Zendaya áll a film és a két férfi Art Donaldson (Mike Faist) és Patrick Zweig (Josh O'Connor) életének középpontjában. A lány nem hagyja, hogy érzelmei befolyásolják és elgyengüljön, Artból profi teniszezőt akar faragni, Patricket pedig manupulálni szeretnéi. Egy sportolóknak rendezett parti után azonban végérvényesen összefonódik sorsuk és nem képesek egymást elengedni még hosszú évekig. A filmben nincsenek igazából pozitív karakterek, mind a három főszereplő szeret játszmázni, de nem csak a teniszpályán, hanem a magánéletben is.
challengers_jelenetfoto_2.jpg
A történet elején megismerjük a 18 éves profi teniszezőt Tashit, aki tenisz zseninek számít a korcsoportjában, egy nyári napon meccsének szemtanúi lesznek Art és Patrik, akik és azonnal belehabarodnak a lányba. Tashinak sajátos felfogása van a sport fontosságáról, az első még szinte ártatlan közös jelenetükben elhangzik Tashitól:„A tenisz nem egy játék, egy kapcsolat.” Ezzel a kijelentéssel parázslik fel az első szikra a három fiatal között. Egy kis idő elteltével lelkitársak lesznek,és a tenisz lesz a szerelemgyerekük.

Tashi rájön, hogy mekkora hatalom van nála, ha a két fiút irányítania kell, és ezt maximálisan ki is használja. Egyszerre emeli fel és taszítja a vesztesek közé, hol egyik hol a másik fiút. A legjobbat és a legrosszabbat is képesek kihozni egymásból. Patrick és Art szintén teniszezők, gyerekkoruk óta együtt űzik a sportot, egy kollégium szobában nőttek fel, és egymás sportolási technikáját testközelből lesték el. Meccsekre párbant jártak, még sportolói művésznevük is született: Tűz és Víz, így aratták kategóriájuk legnagyobb sikereit. Igen találó a rájuk aggatott becenév, ugyanis Art Vízként, egy nyugodt, rideg és következetes fiú, míg Patrick Tűzként maga a szenvedély és önfejűség. Patrick folyamatosan lealázza társát humoros körítésbe burkolva, ezáltal érzékelteti, hogy ő többre fogja vinni a sportolói pályán., így Art csak másodhegedűs lehet mellette. Art egy ideig némán tűr, elfogadja a helyzetet, de aztán feltesz mindent egy lapra, hogy egyszer végre ő is győzedelmeskedjen Patrick játszmái felett.Ígéretes jövő állt mindkét fiú, és a tenisz zseni lány előtt is. Azonban ezt a fényes jövőt összefonódó kapcsolataik részben felülírják.
challengers_jelenetfoto_4.jpg
Iszonyú erős zenei téren is az alkotás, a zeneszerző, mint Trent Reznor és Atticus Ross párosa, akik korábban olyan filmeknek komponáltak aláfestő zenét, mint a Hetedik, a Született gyilkosok, vagy a Holtodiglan. A lüktető elektronikus szólamok igazán megadják a filmben bemutatott profi sportjelenetek ütemét. Gyönyörű lendületes operatőri munka pedig kiemelkedővé teszi a látványt.

Luca Guadagnino (Szólíts a neveden) ismét magasra tette a lécet, a film nagy erőssége, hogy egyfajta metaforaként használja a teniszt a párkapcsolati dinamikákra. A két fiú - Art és Patrik - viszonya nem egy hagyományos baráti kapcsolat, tele van szenvedéllyel, ami nem csak a pályán zajló harcok miatt éleződik ki. A film végére Tashi megrendezi saját maga szórakoztatására a legizgalmasabb meccset, amit a nézők valaha látottak. A film pikantériája, hogy valójában senki sem nyer, senki nem lát tovább a saját egóján és szükségletein.

Szerző: Árvai Fanni

Hazai bemutató: 2024 április 25.
Forrás és fotó: InterCom


A bejegyzés trackback címe:

https://movieaddicted.blog.hu/api/trackback/id/tr8418400781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása