Filmklasszikusok: Kelly hősei
2023. június 22. írta: henisz

Filmklasszikusok: Kelly hősei

kelly_hosei_cover.jpgClint Eastwood és a Kémek a Sasfészekben rendezőjének csípős beszólásokkal teli háborús kalandfilmjében néhány vakmerő katona mélyen behatol az ellenséges vonalak mögé, hogy 16 millió dollár értékű náci aranyrúd formájában tegyen szert némi bónuszra. Az őrült ötlet mögött Kelly hadnagy (Clint Eastwood) áll, aki olyan különc figurákat toboroz csapatába, mint a géppuskaszájú Vaskalap (Don Rickles) vagy a második világháború egyetlen hippije, Csodabogár (Donald Sutherland).

A Kelly hősei izgalmas kalandfilm és szórakoztató vígjáték egyben, mégis tökéletes képet fest az amerikai hadseregről. A tisztek egytől-egyig felfuvalkodott tökfejek, akik csak azzal törődnek, hogy minél inkább meggazdagodjunk, és minél kevesebb veszélynek tegyék ki magukat. Ilyen az osztag parancsnoka is, Maitland (Hal Buckley), aki nem sokat törődik velük, s emberei élete árán egy zsákmányul ejtett jachtot vontat el a tűzvonalból, míg a katonák „tartják az állást”. A fegyverek messze alulmaradnak a németek fegyvereitől, a légierő pedig a saját csapatait bombázza.

Senki nem daliás, Kellyék a legkevésbé: az egész társaság inkább egy szakasz börtöntöltelékre emlékeztet. Ennek ellenére pont a jellemábrázolás a film legnagyobb erőssége. Eastwood hozza a szokásos cool figurát: a szeme se rebben egy Tigrissel szemben állva, Savallas megint egyfolytában ideges, viszont ezúttal nem gyönyörködhetünk tükörfényes kopasz fejében, mert állandóan rohamsisak van rajta. A legjobb kétségkívül Donald Sutherland. Igazi zseni a különc tankparancsnok szerepében. Fantasztikus, amikor a negatív és pozitív kisugárzásokról értekezik. Egyszer például ő és az emberei abban bizakodnak, hogy egy bizonyos vasúti híd még nincs lebombázva: "Az egy gyönyörű híd. Csak gondoljatok rá és ott is lesz!" Mikor kiderül, hogy a hídat már lebombázták csak ennyit fűz hozzá: ,,Látod mit tettél a negatív hullámaiddal Moriarti?".

A Kelly hősei előt,t az amerikai és főleg a szovjet háborús filmek elsősorban a hősiességet hangsúlyozták. Minden katona daliás és egyenes jellemű volt, természetesen az ellenséget leszámítva, mert az bizony ritka megátalkodott népségként ábrázolták mindi.. Ezen a szemléleten változtattak a film alkotói, akik hőseiket hétköznapibb módon mutatták be. Az egyik karakter nagyszerűen meg is fogalmazza a lényeget: „16 millió dollárért mi is lehetünk hősök”.

A film nagy részét Jugoszláviában forgatták, mely remek technikai megoldásaival és korhű öltözékekkel és  fegyverekkel, nagyszerű nem várt hatást ért el. A korabeli kritika bár bírálta bizonyos szempontokból, de a nézőközönség előtt mind a mai napig töretlen sikere van.

Forrás és fotó: Pannonia Entertainment

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movieaddicted.blog.hu/api/trackback/id/tr7618151420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása